Los wervingsproblemen op met HR-technologie

24 mei 2019

Los wervingsproblemen op met HR-technologie

“Sollicitatiegesprekken hebben geen tot zeer beperkte voorspellende waarde. In een gesprek zijn we vooral bezig onze vooroordelen te bevestigen die we op basis van het cv hebben gevormd. Nooit is met onderzoek aangetoond dat het cv voorspellende waarde heeft. Wel dat we vrijwel niet van mening veranderen”, zegt ondernemer Bas van de Haterd.

Bij een universiteit loste Bas het wervingsprobleem op door technologie toe te passen die een vacaturetekst beoordeelt. Vanaf dat moment reageerden er structureel voldoende kandidaten. “Soms zoveel dat ze geen idee meer hadden hoe ze moesten selecteren. Toen hebben we een assessment tool aan het begin van het proces geplaatst en alle sollicitanten eerst een game based assessment laten doen. Daaruit kwamen hun karaktereigenschappen naar voren die we naast de functie-eisen legden.”

De goede persoon níet selecteren

Zelfstandig professioneel bemoeial Bas helpt organisaties beter te werven door HR-technologie te gebruiken. “Op basis van betrouwbare assessment data zie je of iemand de competenties en karaktereigenschappen heeft voor een bepaalde baan, zodat je al voor het gesprek weet dat diegene geschikt zou moeten zijn. De verkeerde persoon selecteren is erg, want dat is duur. Nog veel erger is dat je de goede persoon níet hebt geselecteerd en dus talent laat gaan. Met onze vaak onbewuste vooroordelen zetten we mensen in hokjes en laten we veel talent onbenut. We vinden iets van vrouwen, huidskleur, leeftijd en de sport die iemand beoefent. Dikke mensen vinden we lui en zonder doorzettingsvermogen en dunne mensen zijn sportief en creatief. Toen ik zelf 50 kilo zwaarder was, werd ik inderdaad heel anders benaderd. We moeten naar een inclusieve maatschappij waar mensen op hun daadwerkelijke kwaliteiten worden beoordeeld.”

Selectiecriteria

“Vertrouw nooit blind op het algoritme en blijf altijd vragen stellen. Het resultaat is sterk afhankelijk van de selectiecriteria die je in het systeem stopt en welke waarde je aan het algoritme hangt.” Bas helpt bedrijven goed na te denken waarop ze willen selecteren, hoe je dat doet en hoe je het echte talent eruit haalt. Op basis van game based assessment geef je mensen inzicht in hun sterke en minder sterke kanten en welke functies daarbij passen. Vragenlijsten en self assessments kan je bewust of onbewust naar je perspectief toe schrijven. Maar als je weet waar je goed in bent, kun je daarmee je voordeel doen.

Op het HR Horizon evenement gaf Bas van de Haterd inzicht in de kracht van technologie om HR-oplossingen te vinden, zoals meer en vooral betere mensen te vinden en de juiste te selecteren voor die functie of dat project. Met veel praktijkvoorbeelden en anekdotes die tot de verbeelding spraken hielp hij een antwoord te geven op de grootste HR-uitdagingen van de bezoekers.