Leuker, socialer en effectiever werken

28 mei 2019

Leuker, socialer en effectiever werken

Veel freelancers missen de connectie met een organisatie, maar oprichter van online platform Part-up Laurens Waling vindt dat een vast dienstverband ook een ongezonde afhankelijkheid creëert. “Je wilt wel een verbinding, maar toch helemaal jezelf kunnen zijn. Een nieuwe manier van organiseren maakt het mogelijk om heel vrij te zijn en je tegelijkertijd voor een langere periode ergens aan te committen.”

Part-up is een netwerk van zelfstandig ondernemers met een missie: werken leuker, socialer en effectiever maken. Het online platform koppelt mensen aan projecten. Laurens legt uit: “Veel bedrijven organiseren projecten op de klassieke manier. Het vinden en beschikbaar maken van die mensen is vaak heel lastig en bovendien worden vraagstukken steeds complexer. Het vergt mensen van verschillende afdelingen om een vraagstuk op te lossen. Wij helpen ze om projecten toegankelijk te maken en direct de juiste mensen te matchen om tot maatoplossingen te komen. We zetten flexpools op waarbij experts op basis van hun motivatie aan vraagstukken worden gekoppeld. Deze manier van werken maakt je organisatie wendbaarder.”

Lef om het anders te doen

In de bijna vijf jaar dat het Part-up platform draait, hebben duizenden mensen matches gevonden met projecten. Steeds meer bedrijven willen niet meer vastzitten aan de hiërarchie van functies en vaste plekken. Zij zetten steeds vaker mensen van binnen en buiten de organisatie flexibel in. “Het is de nieuwe manier van organiseren”, zegt Laurens. “We horen dat het goed bevalt, medewerkers blijer zijn en projecten een beter resultaat boeken. Maar ook dat het uitdagend is, want iedereen is gewend op de traditionele manier te werken. Mensen worden deels van hun plek gehaald voor een andere taak. Wie moet hun werk dan overnemen? Zo’n andere manier van samenstellen en mensen loslaten vergt hele goede afspraken in de organisatie en lef om het anders te doen. Wij maken soms afspraken over het percentage van de werktijd dat mensen flexibel inzetbaar zijn op andere projecten en daarnaast blijven doen wat ze moeten doen. Ons platform helpt ook om projectwerk in kleine stukjes te knippen tot kleine activiteiten van een paar uur. Dat verlaagt de drempel om iets nieuws op te pakken en je talent te ontwikkelen."

Flexibel arbeidscontract

Organisaties zouden naar een kleinere groep vaste medewerkers kunnen en een grotere flexibele schil. “Dat maakt een organisatie robuuster en zorgt ervoor dat medewerkers zelf flexibel zijn en meer keuze hebben wanneer, hoe en waar ze werken. Als steeds meer organisaties met een flexibele schil werken, kun je je aan meerdere organisaties binden. Door in de flexschil van meerdere organisaties te zitten doe je meer ervaring op. Ik zie in de toekomst een flexibel arbeidscontract waarbij je aan meerdere organisaties verbonden bent en zowel vast als flexibel werkt. Een nieuwe vorm tussen arbeidscontract en zzp-schap in, met meerdere organisaties en voor flexibele klussen. Het zou de oplossing kunnen zijn in het debat waar de overheid op dit moment niet uit komt.”

Op het HR Horizon evenement lichtte Laurens Waling toe hoe je flexibel kunt organiseren en van vaste functies naar taken en rollen kunt gaan. Een masterclass over de trends van platforms die opkomen binnen organisaties. Laurens liet zien hoe je in jouw organisatie heel laagdrempelig een pilot start met een platform om mensen aan projecten te koppelen.