Kan talent ook op lange termijn het verschil maken?

8 mei 2019

Kan talent ook op lange termijn het verschil maken?

Hoe kunnen talenten zo worden begeleid dat ze ook op de langere termijn het verschil blijven maken? Prestatiecoach Marco Hoogerland van De Talentenacademie illustreerde dit thema in de masterclass tijdens HR Horizon met verhalen van topzeilster Annette Duetz waaruit hij parallellen trok naar het bedrijfsleven.

Talent, hard werken, mentale weerbaarheid en mindset

TalentEmpowerment (TE) begeleidt topsporttalenten met potentie en ambitie om de Olympische Spelen te bereiken. Een onmisbare partner in dit Olympische traject is De Talentenacademie, met onder andere Marco Hoogerland aan het roer. Vanuit zijn passie voor sport begeleidt Marco, prestatiecoach, topsporters op weg naar de realisatie van hun droom. Sporters als Annette Duetz, Maartje Paumen, Jeroen Zoet en Memphis Depay, maar ook groten in de entertainmentindustrie zoals bijvoorbeeld Ali B. De Talentenacademie traint en coacht sporters en entertainers om het beste uit zichzelf te halen. Wie de top haalt heeft namelijk lang niet altijd het meeste talent. Wel zelfkennis, vertrouwen en wilskracht!

“Onze ervaringen uit de topsport trekken we door naar het bedrijfsleven. Of je nu wilt presteren op het sportveld of binnen een bedrijf, de voorwaarden blijven gelijk.” Marco helpt individueel talent en teams het maximale uit zichzelf te halen. Als coach, trainer en spreker ondersteunt en inspireert Marco anderen bij hun professionele ontwikkeling.

Van Goed naar Goud

“Een team wat optimaal samenwerkt is GOED maar een team van GOUD maakt elkaar beter. Daar ligt de uitdaging. Hoe gaan we elkaar helpen om het maximale uit het individu en het team te halen? Het juiste talent op de juiste plek maakt het verschil. De teammanager, de staf en vooral de spelers zijn de belangrijkste schakels. Hoe het team gevormd is (vast dienstverband of ingehuurde krachten) is ondergeschikt aan de (team)doelstelling.”

Olympisch goud

Hoe kunnen talenten zo worden begeleid dat ze ook op de langere termijn het verschil blijven maken? Marco heeft dit thema van de masterclass tijdens HR Horizon geïllustreerd met verhalen van topzeilster Annette Duetz waaruit hij parallellen trok naar het bedrijfsleven. Annette vertelde over haar weg naar de top, vanaf het turbulente traject naar Rio 2016 waar ze met haar duoboot 7e werd, tot het WK in het Deense Aarhus dat ze vorig jaar heel knap won door als snelste te anticiperen op een naderende storm. Op het moment van de masterclass was net bekend dat het zeilduo zich geplaatst heeft voor Tokyo 2020.

Aanzetten tot actie

Marco weet als geen ander dat dromen haalbaar zijn. Hij heeft menig droom omgezet zien worden in gouden medailles binnen de topsport en succesvolle initiatieven binnen het bedrijfsleven of de entertainmentwereld.

Marco doet dit altijd met het ultieme doel om mensen aan te zetten tot actie. Als coach van onder andere Jeroen Zoet, Bram Som, Maartje Paumen en Yuri van Gelder heeft Marco een wezenlijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van deze sporters.

Marco koppelde zijn ervaringen in de topsport aan de verhalen van Annette om erachter te komen waar de sleutel tot succes ligt.