Flex wordt langzamerhand de standaard

30 april 2019

Flex wordt langzamerhand de standaard

“Werkgevers die zeggen dat ze de mensen niet kunnen vinden, hebben niet genoeg moeite gedaan om het werk anders in te richten. Het verschil tussen vast en flex wordt kleiner, daar liggen voor organisaties kansen”, stelt Tom Haak van HR Trend Institute.

Na jaren in HR Management bij bedrijven als Arcadis, Philips en KPMG is Tom sinds vijf jaar trendwatcher van mensen en organisaties. Hij schrijft en praat erover om anderen te inspireren. “Hele beroepsgroepen werken niet meer vast: software ontwerpers, designers, grafisch ontwerpers. Dat wordt langzamerhand de standaard en geldt nu al voor professionals die heel inhoudelijk geïnteresseerd zijn in de verkregen klussen. Dwars door deze trend lopen de menselijke behoeften die nauwelijks veranderen. Of je nou vast of flex werkt, je wilt toch graag zekerheid, vastigheid, ergens bij horen. Maar voor de groep flexwerkers zijn die waarden niet zo makkelijk in te vullen; dat is de uitdaging van dit moment.”

Diversiteit creëren

Werkgevers moeten goed inspelen op individuele behoeften, zeker als ze vacatures niet ingevuld krijgen. “Bedrijven maken te weinig gebruik van personalisatie, er kan veel beter gematcht worden. Een werkgever heeft een vacature voor iemand die A, B, C, D en E moet kunnen. Maar sommigen kunnen A en B, anderen alleen C en D. Als je het flexibeler inricht, kan je met die ingrediënten de klus op een andere manier klaren. Doe je dat goed, dan vind je ook combinaties in flexibel en vast. Medewerkers met veelbenodigde vaardigheden kunnen in vaste dienst komen en wat af en toe nodig is, zou flexibel kunnen worden ingericht. Zo creëer je veel meer diversiteit in allerlei aspecten en kunnen ook mensen met een beperking aan de slag komen die misschien maar één vaardigheid hebben. Werkgevers die zeggen dat ze de mensen niet kunnen vinden, hebben niet genoeg moeite gedaan om het anders in te richten.”

Masterclass met Tom Haak

Op het HR Horizon evenement gaf Tom Haak een masterclass over de belangrijke HR-trends van dit moment. Hij ging o.a. in op het verbeteren van de employee experience. Dat is een trend, maar hoe wordt het geïmplementeerd en is het echt of fake?