Een goede werksfeer maakt dat je beter presteert
29 mei 2019

Je zou willen dat het onderscheid tussen vast en flex onbelangrijk wordt op het moment dat je met elkaar aan het werk bent. Arbeids- en organisatiepsycholoog Aukje Nauta stelt vast dat flexwerkers en interimmanagers toch vaak als outsiders worden gezien en werkgevers ze overslaan bij bedrijfsuitjes en kerstpakketten. “Dat maakt dat mensen zich soms buitengesloten voelen en dat is bepaald niet bevorderend voor de teambuilding en het werkplezier”.
Bijna tien jaar geleden startte Aukje Nauta Factor Vijf om werkrelaties te helpen vernieuwen omdat werken, leren en organiseren altijd anders en beter kan. Onlangs coachte ze bijvoorbeeld een managementteam van een afdeling met 150 medewerkers. “Het werkplezier was er niet optimaal omdat leidinggevenden onvoldoende oog voor hun mensen hebben. Medewerkers krijgen simpelweg orders terwijl ze meer autonomie willen en begrip voor persoonlijke problematiek. Het is mijn taak om managers de kracht van goede persoonlijke relaties in het team te laten ervaren, en hen te leren hoe ze die ook met hun eigen medewerkers kunnen opbouwen en onderhouden. We gaan in gesprek over wie je nou eigenlijk bent en wie de ander is, want hoe hoe beter je elkaar kent, hoe soepeler de samenwerking. Bovendien zorgt een goede werksfeer ervoor dat je beter presteert.”
Pas het werk aan de mens aan
Op maat kijken wat iemand nodig heeft om optimaal te presteren en gelukkig te zijn, vindt Aukje een goed uitgangspunt. “Pas het werk aan de mens aan in plaats van andersom. Dit verwijst naar mijn stokpaardje: I-deals. De i verwijst naar idiosyncratisch wat staat voor speciaal, uniek, bijzonder, afwijkend. Erken dat we allemaal verschillend zijn en dat iedereen dus ook verschillende afspraken nodig heeft over ontwikkeling en de invulling van het werk. De een is gek op windsurfen en wil alleen acuut vrij nemen bij windkracht 7, terwijl een ander die hobby niet heeft en van andere dingen blij wordt. Zo gaat het ook met je takenpakket. Sommigen willen one-shot klussen doen omdat ze een korte aandachtsspanne hebben, terwijl anderen juist liever aan langdurige projecten werken. Een werkgever moet daar oog voor hebben. Het is niet alleen een kwestie van de juiste persoon op de juiste plek, maar ook: welke projecten wil je afstoten, welke wil je aannemen, wat wil je leren. Het is ontzettend belangrijk om daarover in gesprek te blijven.”
Brug tussen praktijk en wetenschap
Aan de Universiteit Leiden is Aukje hoogleraar ‘Enhancing individuals in a dynamic work context’ vanwege Sioo. “De arbeidsmarkt verandert continu, onder invloed van digitalisering en technologische ontwikkelingen is de dynamiek groot. We moeten ook nog tot op hogere leeftijd doorwerken. Hoe blijf je overeind op de arbeidsmarkt, hoe gaan we het individu versterken? Mijn leerstoel is bedoeld om een brug te slaan tussen praktijk en wetenschap. Ik vind het belangrijk dat alle beschikbare kennis op het gebied van arbeids- en organisatiepsychologie op de werkvloer belandt, waar men met wat meer kennis over emoties, houding en gedrag misschien wat minder onhandige dingen zou doen. Maar ook vind ik het belangrijk dat de wetenschap oplossingen vindt voor de problemen op de werkvloer. En dus breng ik wetenschap en praktijk bij elkaar, onder andere door te experimenteren met een academische werkplaats waar men elkaar ontmoet.”
Op het HR Horizon evenement sprak Aukje Nauta over werk met liefde: hoe zorgen bedrijven dat werkrelaties voorbij het economische gaan, en mensen meer zijn dan louter 'resources'? Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor I-deals, een afspraak op maat die je met je baas maakt over werk, ontwikkeling, werktijden of misschien zelfs salaris. Een workshop perfect voor wie met de handen in het haar zit over hoe je lekker kunt werken, of hoe je als leidinggevende kunt zorgen dat je team lekker werkt.